Mi az, amivel megünnepeltek egy csodás napot? Mit tesztek, ha nyer a kedvenc focicsapatotok? Ha veszít? Ha elhagyott a barátnőtök? Ha nem? Ha nyáron végeztetek a fűnyírással? Ha átjönnek a haverok egy szolid bulira? Ha nem jönnek át? Na, megvan a válasz? Nem tudom, ti mit csináltok Én bontok egy sört. :) 

A sör nálam a mindennapok megünneplését a búsulás végét, és az önfeledt szórakozást jelenti. Amikor vége egy nehéz napnak, vagy csak éppen leülünk dumálni a haverokkal, előkerül némi sör. A bor nálam kicsit meghittebb, ünnepibb ital. Ha szülinap van, vagy valamilyen ünnep (Május 1. :D) borral koccintunk a családdal. A sör ezért inkább a hétköznapokra marad. Elgondolkoztatok már, hogy mit is gurítunk le a torkunkon ilyenkor? Nem? Na most megtudhatjátok.

A sör általában árpa erjesztésével készül ám sörkészítésre bármilyen gabonanövény alkalmas. Az árpát csíráztatják, szárítják, majd megőrlik így készül a maláta, melyet főzni kezdenek. Ebben a fázisban alakítják ki a sör jellegzetességeit, habzását, ízét és az alkoholtartalmát. A forralás után szűrés következik, melyet többször megismételnek. Az így elkészült sörléhez komlót adnak, melytől kesernyés ízét nyeri az ital. Megint felforralják, aztán centrifugálják. Hozzáadnak némi sörélesztőt és ezzel megkezdődik az erjesztés. Ezután, pasztörizálják, hogy tovább legyen eltartható és kiöljék belőle a mikroorganizmusokat. Újabb szűrés következik, majd nem marad más hatra, mint a palackozás.
 
Nos, ez lenne az eddig olyannyira szeretett italunk. Tudjátok milyen hatásai vannak a sörnek, ha mértékkel fogyasztják? Naponta egy liter sör több mint 40%kkal csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát és annyi antioxidáns van benne, mint 4-5 nagyobbacska gyümölcsben. Amennyiben mértéktartóan fogyasztjuk seritalunkat még a szívbetegségek és az agyvérzés megelőzésében is segíthet. Köztudott, hogy rengeteg B vitamin található a sörben, továbbá ásványi anyagok tömkelege és nem utolsó sorban alkohol. Az alkohollal sincs semmi baj, egy átlagos sörben 4-5% az alkohol, ami annyira nem sok.
Ha sörről van szó meg kell még említeni, az egyik férfibetegséget nevezetesen a sörhasat. (A másik kettő a pizzahát és pallmell :) Egy átlagos sörben körülbelül 130-160 kalória van, tudjuk, hogy egy átlagos felnőttnek naponta 2000 kalóriát kell elfogyasztania, ami csekély fejszámolás után, durván 13 üveg sört jelent.
Tehát 4 üveg sör egy étkezésnek felel meg. Mindenki gondolkozzon el, hogy mennyit szokott inni egy-egy buli alkalmával…- gondolkozik -… Most már minden kedves sörfogyasztó olvasóm értheti azt a kis úszógumit a hasán. :)
Ennek örömére bontok is egy sört.
 
Egészségetekre!
Szerző: SingleMalt  2009.09.25. 14:08 Szólj hozzá!

Címkék: sörológia

A bejegyzés trackback címe:

https://singlemaltblog.blog.hu/api/trackback/id/tr831406429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása